Bengaalse Oehoe

Bengaalse Oehoe
foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 04-05-2023

Bengaalse Oehoe

Bubo bengalensis

De Bengaalse Oehoe (Bubo bengalensis), ook bekend als de Indiase Oehoe, is een majestueuze uilensoort die voornamelijk voorkomt in Zuid-Aziƫ. Deze grote uil is herkenbaar aan zijn opvallende oorpluimen en helderoranje ogen. Hij bewoont een verscheidenheid aan habitats, waaronder rotsachtige heuvels, struikgewassen, beboste ravijnen en zelfs de randen van landbouwgebieden waar prooien gemakkelijk te vangen zijn.

De Bengaalse Oehoe komt met name voor in India, Nepal, Pakistan en Bangladesh. Ze leven niet hoger in de bergen dan ongeveer 2400 meter. Ze zijn aanpasbaar en kunnen zowel in ongestoorde natuurlijke gebieden als in de nabijheid van menselijke populaties worden gevonden, zolang er maar voldoende dekking en voedsel beschikbaar is.

De IUCN classificeert de Bengaalse Oehoe als 'Niet bedreigd' (LeastConcern). Hoewel de populatietrend als afnemend wordt beschouwd, is de soort nog steeds wijdverspreid en zijn de aantallen groot genoeg om niet als bedreigd te worden gezien. Lokale bedreigingen kunnen ontstaan door habitatverlies en verstoring, maar over het algemeen is de Bengaalse Oehoe een robuuste en wijdverspreide uilensoort in zijn verspreidingsgebied.


Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 27-08-2024.

Deze soort heb ik gezien in | Blijdorp


stap terug | terug naar overzicht