Berberaap

Berberaap
foto gemaakt in Ouwehands Dierenpark Rhenen 01-04-2019

Berberaap

Macaca sylvanus

De berberaap (Macaca sylvanus) is de enige macacasoort buiten Azië, en komt voornamelijk voor in het Atlasgebergte van Marokko en Algerije. Een kleine, geïntroduceerde populatie leeft ook op Gibraltar.

Deze middelgrote aap is gemakkelijk te herkennen aan zijn dikke, geelbruine tot grijsbruine vacht en het ontbreken van een staart, of slechts een zeer rudimentaire staart. Zijn gezicht is roze en onbehaard. Mannetjes zijn doorgaans iets groter dan vrouwtjes. Ze leven in groepen met een complexe sociale structuur.

Verwarring kan soms optreden met andere staartloze primaten, maar de berberaap onderscheidt zich duidelijk door zijn macaca-kenmerken en geografische verspreiding. Hoewel ze in gevangenschap redelijk vaak voorkomen, wordt de wilde populatie geclassificeerd als "Bedreigd" (Endangered) door de IUCN. De grootste bedreigingen zijn habitatverlies door ontbossing, landbouwuitbreiding en illegale vangst voor de huisdierenhandel. Beschermingsinspanningen zijn essentieel om deze unieke apensoort te behouden.


Deze soort heb ik het laatst in Ouwehands gezien en gefotografeerd op 19-06-2024.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Magot

Deze soort heb ik gezien in | Apenheul | Ouwehands


stap terug | terug naar overzicht