De Blauwvleugelparkiet (Forpus xanthopterygius) is een kleine, gedrongen parkietensoort die voornamelijk voorkomt in Zuid-Amerika. Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit over landen als Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venezuela, waar hij voornamelijk te vinden is in open bosgebieden, aan bosranden en in landbouwgebieden.
De vogel is relatief klein, zo'n 12-14 cm lang. De naam "blauw" is kenmerkend voor de mannetjes, die opvallende blauwe vleugelveren hebben, vooral op de slagpennen en de schouders. Het lichaam is overwegend groen, met een lichtere buik. Vrouwtjes missen het opvallende blauw en zijn effen groen, soms met een subtiele geelgroene tint. Dit maakt het onderscheid tussen de seksen vrij eenvoudig.
Verwarring kan ontstaan met andere Forpus-soorten, zoals de Groene dwergpapegaai (Forpus passerinus), die echter over het algemeen wat kleiner is en minder uitgesproken blauwe markeringen heeft, of de Brilparkiet (Forpus conspicillatus), die een blauwe ring rond de ogen heeft. De Blauwvleugelparkiet onderscheidt zich door de specifieke plaatsing en intensiteit van de blauwe kleur bij de mannetjes.
Momenteel wordt de Blauwvleugelparkiet door de IUCN geclassificeerd als "Niet Bedreigd" (Least Concern). Hoewel lokaal populaties kunnen afnemen door habitatverlies en vangst voor de huisdierhandel, is de soort wijdverspreid en de totale populatie lijkt stabiel.
Deze soort heb ik het laatst in Zoo Duisburg gezien en gefotografeerd op 30-03-2024.
Deze soort heb ik gezien in | Zoo Duisburg