Blesbok

foto gemaakt in Pairi Daiza België 18-04-2018
Blesbok Damaliscus pygargus phillipsi
De blesbok (Damaliscus pygargus phillipsi) is een antilopesoort die voornamelijk voorkomt in de open graslanden van Zuid-Afrika, en ook in Eswatini en Namibië. Het dier is nauw verwant aan de bontebok.
De blesbok is middelgroot en heeft een opvallende, lange witte bles over zijn gezicht, die vaak onderbroken wordt door een bruine streep boven de ogen. De rest van zijn vacht is overwegend roodbruin, met een lichtere tint op de rug en romp. De buik, de binnenkant van de billen en de onderbenen zijn wit. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben gehoornde hoorns die naar achteren en naar boven krullen en bijna tot aan de punt gerinkeld zijn. Mannetjes zijn over het algemeen iets zwaarder en robuuster dan vrouwtjes.
Het grootste verschil zit in de blesbok en zijn naaste verwant, de bontebok (Damaliscus pygargus pygargus). De blesbok heeft over het algemeen minder wit op zijn vacht en zijn bles is vaker onderbroken. De vacht van de bontebok is ook donkerder, neigend naar paars-zwart, en de bontebok heeft een opvallende witte plek op de achterhand die de blesbok mist. De blesbok heeft meestal geelbruine hoorns aan de voorkant, terwijl de hoorns van de bontebok zwart zijn.
Eind 19e eeuw was de blesbok bijna uitgestorven door overmatige jacht. Dankzij beschermingsmaatregelen en het opzetten van wildboerderijen zijn de aantallen spectaculair hersteld. Tegenwoordig heeft de blesbok de IUCN-status "Niet bedreigd" (Least Concern), wat betekent dat de populatie stabiel is en zelfs toeneemt. Een groot deel van de populatie leeft op privéland.
Deze soort heb ik het laatst in Pairi Daiza gezien en gefotografeerd op 18-04-2018.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Bontebok
Deze soort heb ik gezien in | Pairi Daiza