Bosuil

foto gemaakt in Avifauna Alphen a/d Rijn 01-05-2019
Bosuil Strix aluco
De Bosuil (Strix aluco) is een algemeen voorkomende middelgrote uil in Europa, Noordwest-Afrika en grote delen van Azië. Je vindt hem in diverse beboste gebieden, van loofbossen en gemengde bossen tot parken en tuinen, zolang er maar voldoende oude bomen zijn om in te broeden.
De Bosuil is vrij compact gebouwd, met een grote ronde kop zonder oorpluimen. Zijn verenkleed varieert sterk, van grijsbruin tot roodbruin, vaak met donkere strepen en vlekken die zorgen voor een uitstekende schutkleur. Kenmerkend zijn de grote, donkere ogen en de opvallende gezichtssluier die als een masker om de ogen ligt. Zijn roep, een diep en welluidend "hoe-hoe-hoe-hooo", is 's nachts vaak te horen.
Verwarring kan ontstaan met de Ransuil (Asio otus), die echter slanker is, lange oorpluimen heeft en oranje ogen. Ook de Steenuil (Athene noctua) is een stuk kleiner en heeft gele ogen.
Qua bedreigingsniveau is de Bosuil niet bedreigd en heeft een status van "Least Concern" op de IUCN Rode Lijst. Zijn flexibiliteit in leefgebied en dieet draagt bij aan zijn succesvolle verspreiding.
Deze soort heb ik het laatst in Avifauna gezien en gefotografeerd op 01-05-2019.
Deze soort heb ik gezien in | Avifauna | Pairi Daiza