Witnekkraanvogel

Witnekkraanvogel
foto gemaakt in Vogelpark Walsrode Duitsland 15-05-2022

Witnekkraanvogel

Antigone vipio

De Witnekkraanvogel (Antigone vipio) is een indrukwekkende vogelsoort die voornamelijk in Oost-Azië voorkomt. Zijn broedgebieden liggen in het grensgebied van Rusland, Mongolië en het noordoosten van China (het Amoer-gebied). In de winter trekken deze kraanvogels naar warmere streken, zoals Zuid-Korea, Japan en delen van China. Ze bewonen bij voorkeur wetlands, zoals ondiepe waterlanden, moerassen, natte weiden en rivieroevers.

Deze kraanvogel is met een lengte van ongeveer 125-140 cm en een gewicht van circa 5,6 kg een vrij grote vogel. De Witnekkraanvogel is goed herkenbaar aan zijn overwegend donkergrijze lichaam en vleugels, contrasterend met een opvallend witte nek en een lange witte streep die vanaf de bovenkant van de kop tot onderaan de nek loopt. Rond de ogen heeft hij kenmerkende, helderrode, onbevederde vlekken. Een uniek kenmerk onder kraanvogels zijn de rozeachtige poten, die een goede onderscheidende factor vormen. Mannetjes en vrouwtjes lijken sterk op elkaar, hoewel mannetjes soms iets groter zijn. Hun roep is een luide, trompetachtige klank, mogelijk gemaakt door hun lange, gekronkelde luchtpijp.
Vergeleken met andere kraanvogelsoorten is de Witnekkraanvogel te onderscheiden door zijn specifieke combinatie van een witte nek, rode oogvlekken en roze poten. Zo heeft de Mantsjoerijse kraanvogel (ook een soort uit Oost-Azië) een overwegend wit lichaam met een zwarte nek en kop. De gewone Kraanvogel daarentegen is meer effen grijs en mist de uitgesproken witte nek en rode oogvlekken.

De Witnekkraanvogel staat op de IUCN Rode Lijst geclassificeerd als 'Kwetsbaar' (Vulnerable). Dit komt voornamelijk door de aantasting en verlies van zijn leefgebied door menselijke activiteiten, zoals ontginning van wetlands en landbouw. De populatie wordt geschat op ongeveer 6.500 volwassen exemplaren, wat aangeeft dat beschermingsmaatregelen essentieel zijn voor het behoud van deze soort.


Deze soort heb ik het laatst in Vogelpark Walsrode gezien en gefotografeerd op 15-05-2022.

Deze soort heb ik gezien in | Blijdorp | Ouwehands | Pairi Daiza | Vogelpark Walsrode


stap terug | terug naar overzicht