Witwangboomeend

Witwangboomeend
foto gemaakt in Dierenpark Hoenderdaell Anna Paulowna 09-01-2024

Witwangboomeend

Dendrocygna viduata

De witwangboomeend (Dendrocygna viduata) is een opvallende eendensoort die wijdverspreid is over twee continenten: Afrika ten zuiden van de Sahara en een groot deel van Zuid-Amerika, van het noorden van Argentinië en Uruguay tot in Colombia en Venezuela. Deze soort prefereert zoetwaterhabitats, zoals meren, moerassen, rivieren en rijstvelden, en wordt vaak gezien in grote groepen.

De witwangboomeend is direct herkenbaar aan zijn opvallende zwart-witte kop. Het gezicht en de keel zijn helder wit, wat scherp contrasteert met de zwarte kruin en nek. De borst is kastanjebruin, de flanken zijn wit met fijne zwarte dwarsstrepen, en de rug en vleugels zijn donkerbruin tot zwart. De snavel is blauwgrijs en de poten zijn donkergrijs. Qua grootte meten ze tussen de 45 en 53 centimeter en wegen ze gemiddeld 600 tot 800 gram. Er is geen significant verschil in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes. Juveniele vogels hebben een doffere koptekening en een lichtere borstkleur.
Vergeleken met andere boomeendensoorten, zoals de roestkleurige boomeend (Dendrocygna bicolor) of de zwarte boomeend (Dendrocygna arborea), springt de witwangenboomeend eruit door zijn unieke koptekening. Andere boomeenden hebben over het algemeen een egale, minder contrasterende kopkleur. De roep van de witwangboomeend is een kenmerkend drietonig fluitje.

Wat het bedreigingsniveau betreft, staat de witwangboomeend geclassificeerd als 'Niet bedreigd' (Least Concern) op de IUCN Rode Lijst. De soort heeft een zeer groot verspreidingsgebied en de populatie wordt als stabiel en talrijk beschouwd, zonder aanwijzingen voor significante afnames. Ze zijn adaptief en kunnen goed overweg met door de mens gecreëerde landschappen, zoals rijstvelden, wat bijdraagt aan hun succes.


Deze soort heb ik het laatst in Hoenderdaell gezien en gefotografeerd op 09-01-2024.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Witwangfluiteend

Deze soort heb ik gezien in | Avifauna | Blijdorp | Hoenderdaell | Zoo Antwerpen


stap terug | terug naar overzicht