De Roze Pelikaan (Pelecanus onocrotalus) is een imposante watervogel die bekendstaat om zijn enorme snavel met rekbare keelzak, waarmee hij op indrukwekkende wijze vis vangt. Hoewel de naam "Roze Pelikaan" doet vermoeden dat de vogel felroze is, is het verenkleed van volwassen exemplaren overwegend wit. Tijdens het broedseizoen kan er echter een lichte roze waas over de veren verschijnen, vooral op de borst, en kunnen de poten een roze tint krijgen. De snavel is doorgaans grijsgeel met een rood puntje, en de keelzak is heldergeel tot oranje.
Deze wijdverspreide pelikaansoort komt voor in Zuidoost-Europa (met name de Donau Delta), een groot deel van Afrika, en West- en Centraal-Azië tot in India. Ze leven voornamelijk in grote kolonies bij zoetwatermeren, moerassen en rivierdelta's, waar ondiep, visrijk water aanwezig is. De Europese en Aziatische populaties zijn veelal trekvogels, terwijl de Afrikaanse populaties standvogels zijn.
Een belangrijke vergelijkbare soort is de Kroeskoppelikaan (Pelecanuscrispus), die ook in delen van Zuidoost-Europa voorkomt. Verschillen zijn onder andere de kleur van de poten (grijs bij de kroeskoppelikaan, roze bij de roze pelikaan) en de ondervleugel, die bij de roze pelikaan een contrasterend zwart-wit patroon heeft en bij de kroeskoppelikaan meer egaal vuilbruin is. Ook heeft de kroeskoppelikaan, zoals de naam al aangeeft, gekroesde veren op de kruin en een meer oranjerode keelzak.
De Roze Pelikaan heeft een "Niet bedreigd" (Least Concern) status op de Rode Lijst van de IUCN. De populaties zijn stabiel of zelfs toenemend in veel delen van hun verspreidingsgebied, al blijven verstoring van broedplaatsen en vervuiling van wateren lokale bedreigingen.
Deze soort heb ik het laatst in Artis gezien en gefotografeerd op 13-02-2024.
Deze soort heb ik gezien in | Artis | Avifauna | Best Zoo | Burgers Zoo | Hoenderdaell | Ouwehands | Pairi Daiza