Grote koedoe

Grote koedoe
foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 20-03-2024

Grote koedoe

Tragelaphus strepsiceros

De grote koedoe, een imposante antilope, komt voor in een groot deel van Oost- en Zuidelijk Afrika, waaronder landen als Angola, Botswana, Ethiopië, Kenia, Malawi, Mozambique, Namibië, Tanzania, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Ze bewonen voornamelijk droge savannes met struikgewas en open bossen.

De grote koedoe is gemakkelijk te herkennen aan zijn grootte; mannetjes kunnen een schouderhoogte van 1,60 meter bereiken. De vacht is roodbruin tot blauwgrijs, met 4 tot 12 dunne, verticale witte strepen op de flanken. Mannetjes hebben indrukwekkende, spiraalvormige hoorns die tot wel 1,80 meter lang kunnen worden, terwijl vrouwtjes geen hoorns hebben. Ook opvallend zijn de grote, ronde oren en de witte vlekken op de wangen en een witte streep tussen de ogen. Mannetjes hebben bovendien een franje van lange haren langs de keel.
Een veelvoorkomende vergelijking is die met de kleine koedoe. De grote koedoe is, zoals de naam al aangeeft, aanzienlijk groter. De kleine koedoe is slanker, heeft minder uitgesproken hoorns (maximaal 90 cm) en een wat andere vachtkleur en strepenpatroon, en mist de keelbaard van de grote koedoe.

De bedreigingsstatus van de grote koedoe is momenteel "Niet bedreigd" volgens de IUCN Rode Lijst. Met een populatie van naar schatting 300.000 tot 350.000 exemplaren in het wild, is de soort wijdverspreid. Hoewel stroperij en habitatverlies in sommige delen van Oost- en Centraal-Afrika (zoals Somalië en Oeganda) een lokale bedreiging vormen, zorgen beschermingsmaatregelen en het commerciële belang van trofeejacht in Zuidelijk Afrika ervoor dat de soort daar relatief veilig is.


Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 27-08-2024.

Deze soort heb ik gezien in | Artis | Beekse Bergen | Blijdorp


stap terug | terug naar overzicht