Dorcasgazelle

Dorcasgazelle
foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 08-07-2025

Dorcasgazelle

Gazella dorcas

De Dorcasgazelle (Gazella dorcas) is een kleine, slanke antilope die goed is aangepast aan droge gebieden, zoals savannes, halfwoestijnen en zandduinen. Hij komt voor in grote delen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten, waaronder landen als Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte, Soedan, Ethiopië, Djibouti, Somalië, Israël en delen van Saoedi-Arabië. Er zijn verschillende ondersoorten die enigszins variëren in uiterlijk en verspreidingsgebied.

Deze gazelle is te herkennen aan zijn lichte, zandkleurige tot roodbruine vacht aan de bovenzijde, die contrasteert met een witte onderbuik. Vaak is er een subtiele bruine flankstreep die de witte buik van de bovenvacht scheidt. De kop is getekend met witte en donkere strepen die van de ogen naar de snuit lopen. Zowel mannetjes als vrouwtjes bezitten hoorns, maar die van de mannetjes zijn groter (25-38 cm), sterker geringd en meer liervormig, vaak met een uitgesproken bocht naar buiten en vervolgens naar binnen en voren aan de punten. Vrouwtjes hebben dunnere, minder gekromde hoorns (15-25 cm). Met een schofthoogte van ongeveer 55-65 cm en een gewicht tussen de 15 en 20 kg is het een relatief kleine gazellesoort.
De Dorcasgazelle lijkt op de berg gazelle (Gazella gazella), maar is doorgaans kleiner en heeft langere oren en meer uitgesproken gekromde hoorns. Zijn aanpassingsvermogen aan extreme droogte, waarbij hij vocht uit planten haalt en zelden drinkt, onderscheidt hem van veel andere hoefdieren.

Volgens de Rode Lijst van de IUCN is de Dorcasgazelle geclassificeerd als 'Kwetsbaar' (Vulnerable). De populaties nemen af door verlies van leefgebied als gevolg van menselijke nederzettingen en landbouw, concurrentie om voedsel met gedomesticeerd vee, en jacht. Verschillende ondersoorten worden zelfs als 'Bedreigd' of 'Kritiek Bedreigd' beschouwd.


Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 08-07-2025.

Deze soort heb ik gezien in | Blijdorp


stap terug | terug naar overzicht