Darwins nandoe

Darwins nandoe
foto gemaakt in Avifauna Alphen a/d Rijn 31-08-2021

Darwins nandoe

Rhea pennata

De Darwins nandoe (Rhea pennata) is een grote, niet-vliegende loopvogel, vernoemd naar Charles Darwin. Deze vogel komt voor in de graslanden, steppes en scrublandgebieden van Zuid-Amerika, met name in Argentinië, Bolivia, Chili en Peru. Er zijn drie ondersoorten, elk met hun specifieke verspreidingsgebied, van de Patagonische steppes tot de Andesgebergtes tot 4500 meter hoogte.

De Darwins nandoe is te herkennen aan zijn relatief lange poten en kortere snavel in vergelijking met de grotere nandoe (Rhea americana). De veren zijn hoofdzakelijk grijsbruin, met een witachtige onderbuik. Ze kunnen snelheden tot wel 60 km/u bereiken en gebruiken hun vleugels voor balans tijdens het rennen.
Wat betreft het verschil met vergelijkbare soorten: de Darwins nandoe is kleiner dan de gewone nandoe en duidelijk kleiner dan een struisvogel of emoe. Hij heeft, net als de gewone nandoe, drie tenen (struisvogels hebben er twee).

De bedreigingsstatus van de Darwins nandoe is momenteel "Niet bedreigd" (Least Concern) volgens de IUCN Rode Lijst. Hoewel de populatie lokaal achteruitgaat door bejaging en habitatverlies, is het verspreidingsgebied groot en is de afname nog niet ernstig genoeg om een hogere status te rechtvaardigen.


Deze soort heb ik het laatst in Avifauna gezien en gefotografeerd op 08-04-2025.

Deze soort heb ik gezien in | Avifauna | Blijdorp | Eindhoven Zoo


stap terug | terug naar overzicht