De Falklandcaracara (Phalcoboenus australis) is een fascinerende roofvogel die voornamelijk voorkomt op de Falklandeilanden, maar ook in het uiterste zuiden van Chili en Argentinië, met name op de eilanden van Vuurland. Deze vogel geeft de voorkeur aan stenige kusten en bergketens, vaak met tussock begroeide laaglandgebieden. Ze zijn nieuwsgierig en worden soms in de buurt van menselijke nederzettingen gezien.
Qua herkenbaarheid heeft de Falklandcaracara een arendachtig uiterlijk met een donkerbruin tot zwart verenkleed. Opvallend zijn de witte punten rond de nek, het achterhoofd en de staartveren. Het "gezicht" is zalm- tot oranjekleurig en de krachtige poten zijn helder geeloranje met robuuste klauwen. De snavel is stevig en heeft een blauwachtige waas die naar de punt toe geliger wordt. Jonge vogels zijn bruinzwarte met een kastanjebruine staart en krijgen pas na ongeveer vijf jaar hun volwassen verenkleed. Ze kunnen 53 tot 65 cm lang worden met een spanwijdte van 116 tot 125 cm.
Vergeleken met andere caracara's is de Falklandcaracara compacter gebouwd. Hoewel het verenkleed donker is, onderscheidt de zalm- tot oranjekleurige gezichtshuid en de geeloranje poten hem van andere soorten. Ze zijn omnivoor en staan bekend om hun intelligentie en inventiviteit bij het vinden van voedsel, waaronder aas, insecten, reptielen en zelfs eieren en kuikens van zeevogels.
Het bedreigingsniveau van de Falklandcaracara is momenteel "Bijna bedreigd" (NT). De populatietrend wordt als stabiel beschouwd, maar hun beperkte leefgebied en de historische jacht door schapenboeren hebben bijgedragen aan hun zeldzaamheid. Tegenwoordig wordt er gelukkig minder op ze gejaagd.
Deze soort heb ik het laatst in Pairi Daiza gezien en gefotografeerd op 04-10-2023.
Deze soort heb ik gezien in | Avifauna | Hoenderdaell | Pairi Daiza | Zoo Antwerpen