De geelvleugelara (Ara macao) is een opvallende papegaaiachtige die bekend staat om zijn levendige verenkleed. De vogel is voornamelijk rood, met heldergele en blauwe veren op de vleugels en een vleugje groen. Kenmerkend zijn ook de bleke, onbevederde wangen en de zwart-witte snavel. Ze kunnen een lengte van ongeveer 90 centimeter bereiken, inclusief de lange staartveren.
Deze ara komt voor in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, van Mexico tot aan het Amazonegebied in Peru en Brazilië. Het is zelfs de nationale vogel van Honduras. Ze leven in groepen en zijn vaak te horen door hun schelle roep.
De geelvleugelara wordt soms verward met de groenvleugelara, maar het belangrijkste verschil zit in de kleur van de vleugelveren tussen het rood en blauw: bij de geelvleugelara is dit geel, bij de groenvleugelara groen.
Wat de bedreigingsstatus betreft, staat de geelvleugelara op de IUCN Rode Lijst als "Niet bedreigd" (2022). Echter, de soort staat wel op Bijlage I van CITES (Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten), wat betekent dat internationale handel in wilde exemplaren strikt gereguleerd is om uitsterving te voorkomen. Habitatvernietiging en illegale handel vormen nog steeds bedreigingen voor de wilde populaties.
Deze soort heb ik het laatst in Pairi Daiza gezien en gefotografeerd op 18-04-2018.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) bokraaf
Deze soort heb ik gezien in | Avifauna | Blijdorp | Hoenderdaell | Ouwehands | Pairi Daiza | Vogelpark Walsrode