Kapgier

Kapgier
foto gemaakt in Blijdorp Rotterdam 15-02-2023

Kapgier

Necrosyrtes monachus

De kapgier (Necrosyrtesmonachus) is een middelgrote gier die wijdverspreid is in Afrika bezuiden de Sahara, maar waarvan de populaties zorgwekkend afnemen. Zijn verspreidingsgebied strekt zich uit over een groot deel van West-, Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika, inclusief landen als Senegal, Nigeria, Ethiopië, Kenia, Tanzania, Angola en Zuid-Afrika.

Deze gier is vrij gemakkelijk te herkennen aan zijn relatief kleine formaat (ongeveer 60-70 cm lang met een spanwijdte van 160-180 cm) en zijn kenmerkende roze tot bleke, onbevederde kop en nek, die vaak een 'kap'-achtige uitstraling hebben door een beetje dons. Het verenkleed is overwegend dofbruin tot zwartbruin. In vlucht vallen de brede vleugels en de relatief korte, enigszins wigvormige staart op.
Vergeleken met andere gieren in zijn leefgebied, zoals de witruggier (Gypsafricanus) of de Rüppellsgier (Gypsrueppelli), is de kapgier aanzienlijk kleiner en mist hij de lichtere onderdelen of opvallende halskraag die bij sommige grotere soorten aanwezig zijn. Zijn onbevederde, rozige kop is een sleuteldifferentiatie.

Helaas wordt de kapgier geclassificeerd als ernstig bedreigd (Critically Endangered) door de IUCN. De belangrijkste bedreigingen zijn habitatverlies, vergiftiging (vaak secundair aan het vergiftigen van roofdieren of stropersactiviteiten gericht op olifanten en neushoorns), en het gebruik in traditionele medicijnen. De snelle afname van hun aantallen benadrukt de dringende behoefte aan beschermingsinspanningen.


Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 22-04-2025.

Deze soort heb ik gezien in | Avifauna | Blijdorp | Pairi Daiza | Zoo Antwerpen


stap terug | terug naar overzicht