Kluut

Kluut
foto gemaakt in Artis Amsterdam 24-04-2019

Kluut

Recurvirostra avosetta

De kluut (Recurvirostra avosetta) is een sierlijke steltloper, direct herkenbaar aan zijn opvallende uiterlijk. Met een lengte van ongeveer 42 tot 45 centimeter, valt de kluut op door zijn slanke, witte lichaam met scherp afgetekende zwarte patronen op de vleugels en kruin. Het meest karakteristieke kenmerk is echter de lange, dunne, omhoog gebogen zwarte snavel, waarmee hij in ondiep water of modder naar voedsel zoekt door heen en weer te zwaaien. De lange, blauwgrijze poten dragen bij aan zijn elegante voorkomen.

De kluut is een wijdverspreide broedvogel in grote delen van Europa en Azië, en overwintert in Afrika en Zuid-Azië. In Europa komt hij veel voor langs kustgebieden en in binnenlandse wetlands, met belangrijke populaties in landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Turkije.
Verwarring met andere vogelsoorten is onwaarschijnlijk vanwege zijn unieke snavelvorm. Geen enkele andere wadvogel heeft zo'n duidelijk omhoog gebogen snavel. Soorten als de steltkluut (Himantopushimantopus) hebben weliswaar ook lange poten, maar hun snavel is recht en veel korter, en hun verenkleed mist de specifieke zwarte patronen van de kluut.

Wat betreft het bedreigingsniveau staat de kluut momenteel geclassificeerd als 'Niet bedreigd' (Least Concern) op de Rode Lijst van de IUCN. De wereldpopulatie wordt als stabiel beschouwd, al kunnen lokale verstoringen van broedgebieden of verlies van leefgebied door menselijke activiteiten wel een negatieve impact hebben. Beschermingsmaatregelen richten zich voornamelijk op het behoud van geschikte broed- en foerageergebieden, zoals brakke moerassen en zoutpannen.


Deze soort heb ik het laatst in Artis gezien en gefotografeerd op 14-04-2025.

Deze soort heb ik gezien in | Artis | Vogelpark Walsrode | Zoo Antwerpen


stap terug | terug naar overzicht