De Krooneend (Netta rufina) is een opvallende duikeend die tot de familie van de eenden, ganzen en zwanen (Anatidae) behoort. Deze middelgrote eend staat bekend om zijn kleurrijke verenkleed, vooral bij het mannetje.
Je treft de Krooneend voornamelijk aan in Eurazië, van West-Europa tot Centraal-Azië. In Europa is hij vooral te vinden rond de Middellandse Zee, maar ook in landen als Nederland, Frankrijk, Duitsland en delen van Oost-Europa. De soort is een trekvogel, waarbij noordelijke populaties in de winter naar warmere streken trekken. Hij geeft de voorkeur aan ondiepe, vegetatierijke zoetwatermeren en -plassen, vaak met rietkragen.
Het mannetje is onmiskenbaar met zijn grote, bolle, oranjebruine kop, felrode snavel en roze poten. Zijn borst is zwart, de flanken wit en de rug bruin. In de vlucht valt een brede witte vleugelstreep op. Het vrouwtje is veel discreter gekleurd met een bruin lichaam, een lichtere wangvlek en een donkerdere kruin. De snavel is grijszwart met een roodachtige punt. Verwarring kan optreden met de Tafeleend, maar de Krooneend heeft een rondere kop en mist de egale roodbruine kop en borst van de Tafeleend. Ook de kuifeend kan op afstand verward worden, maar mist de specifieke kleurtekening van de Krooneend.
Wat betreft de bedreiging staat de Krooneend momenteel geclassificeerd als 'Niet bedreigd' (Least Concern) op de Rode Lijst van de IUCN. De populaties lijken stabiel tot licht toenemend, hoewel lokale verstoring van broedgebieden en waterkwaliteit een potentiële bedreiging kunnen vormen. Desalniettemin is de soort veerkrachtig en goed in staat zich aan te passen aan verschillende habitats.
Deze soort heb ik het laatst in Blijdorp gezien en gefotografeerd op 09-11-2023.
Deze soort heb ik gezien in | Avifauna | Blijdorp | Hoenderdaell