De Rijstvogel (Lonchura oryzivora) is een opvallende vogel die oorspronkelijk voorkomt in Indonesië, met name op de eilanden Java en Bali. Door menselijk toedoen is hij echter op veel andere plaatsen geïntroduceerd, waaronder delen van Azië (zoals Maleisië, Singapore, Thailand en de Filipijnen), Afrika, en zelfs in Noord- en Zuid-Amerika. Deze introducties zijn vaak het gevolg van ontsnappingen uit volières of opzettelijke uitzettingen, waardoor de Rijstvogel nu een vrij wijdverspreide, zij het geïntroduceerde, populatie heeft in tropische en subtropische gebieden.
De Rijstvogel is gemakkelijk te herkennen aan zijn kenmerkende uiterlijk. Het verenkleed is overwegend grijsblauw, met een opvallende roze buik en een zwarte kop met grote, witte wangen. De snavel is opvallend dik en felrood, wat een schril contrast vormt met de donkere kop. Juveniele vogels zijn doffer van kleur en missen de intense kleuren van de volwassen vogels. Een vergelijkbare soort die soms voor verwarring kan zorgen is de Javaanse Mus, maar deze heeft een minder uitgesproken witte wangvlek en een andere snavelkleur.
Wat betreft de bedreiging, de Rijstvogel wordt door de IUCN geclassificeerd als "Kwetsbaar" (Vulnerable). De oorspronkelijke populaties op Java en Bali zijn sterk afgenomen, voornamelijk door habitatverlies als gevolg van landbouwuitbreiding, illegale vangst voor de vogelhandel en het gebruik van pesticiden in rijstvelden, hun favoriete foerageergebied. Hoewel de Rijstvogel in veel geïntroduceerde gebieden floreert, staat de wilde populatie onder ernstige druk. Beschermingsmaatregelen zijn essentieel om deze unieke vogel in zijn oorspronkelijke leefgebied te behouden.
Deze soort heb ik het laatst in Wildlands gezien en gefotografeerd op 16-08-2018.
Deze soort is ook bekend onder de naam(en) Glatik
Deze soort heb ik gezien in | Artis | Avifauna | Blijdorp | Eindhoven Zoo | Wildlands