Vrouwenlori

Vrouwenlori
foto gemaakt in Artis Amsterdam 30-12-2019

Vrouwenlori

Lorius domicella

De vrouwenlori (Lorius domicella) is een opvallende papegaaiachtige die endemisch is op enkele eilanden in de Zuid-Molukken, Indonesië. Specifieker komt hij voor op Ceram, Ambon en mogelijk ook op Haruku en Saparua. Zijn leefgebied bestaat voornamelijk uit tropisch montaan regenwoud, veelal op hoogtes tussen 600 en 1000 meter boven zeeniveau.

De vogel is ongeveer 28 cm lang en heeft een overwegend rode kleur, met een opvallende oranje snavel. Kenmerkend is de zwarte kap op zijn kop en een gele band over de borst. De rug is donkerder en het rood gaat geleidelijk over in paars richting de bovenzijde van de staartdekveren. De staart is breed, afgerond en roodachtig met een bruinrode eindrand. De vleugels zijn groen en de "dijen" zijn paarsblauw. Het vrouwtje is qua uiterlijk identiek aan het mannetje.
Vergeleken met andere lori-soorten valt de vrouwenlori op door de combinatie van zijn zwarte kap en gele borstband, wat slechts bij één andere lori-soort voorkomt. Een specifiek verschil is de paarse nek en de gele ondervleugelband, samen met een volledig rode staart. Waar sommige lori's een tweekleurige bovensnavel hebben (zwart aan de basis en oranjerood aan de punt), heeft de vrouwenlori een geheel oranje snavel.

Helaas wordt de vrouwenlori geclassificeerd als bedreigd (Endangered) op de Rode Lijst van de IUCN. De wereldpopulatie wordt geschat op slechts 500-5000 volwassen individuen en neemt snel af. De voornaamste bedreiging is vangst voor de kooivogelhandel, maar ook ontbossing door houtkap, olieboringen en waterkrachtcentrales dragen bij aan de snelle achteruitgang van de soort.


Deze soort heb ik het laatst in Artis gezien en gefotografeerd op 30-12-2019.

Deze soort heb ik gezien in | Artis | Avifauna


stap terug | terug naar overzicht