Geïnspireerd door een door Cameranu Rotterdam georganiseerde lezing over Industriële Nachtfotografie vertelde Tony Vingerhoets enthousiast over zijn nachtelijke fototochten door de haven van Antwerpen. De volgende dag gelijk besloten om de haven van Rotterdam te bezoeken. Niet in de nacht maar gewoon overdag omdat ik ook de Taurossen wilde fotograferen.
Het Rotterdamse havengebied is niet alleen het domein van zware industrie en grote schepen. Tussen alle raffinaderijen, aanlegkades en tankopslag locaties is wonderwel genoeg plek gevonden voor de natuur. Tijdens mijn werkzaamheden op de BP-raffinaderij moest je tijdens het broedseizoen oppassen dat je niet aangevallen werd door meeuwen die vonden had de Maasvlakte hun territorium was en fietsen over het terrein kon zo een waren belevenis zijn.
Ik verlaat de A15 direct na de Suurhoffbrug om in het Geuzenbos op zoek te gaan naar de Taurossen. In het bos lopen een drietal van deze grote grazers. De tauros is een runderras welke voortkomt uit een kruisingsproject met als doel om de oorspronkelijke Europese oeros terug te krijgen. Naast de Maashorst en het Kempen-Broek zijn ze hier in het havengebied dus ook te bewonderen.
De volgende stop is Futureland op de Maasvlakte. Hier heb ik een kaartje gekocht voor de FutureLand Ferry om vanaf de boot naar de schepen te kijken. Jaren geleden heb ik dit ook eens gedaan met mijn vader maar toen was de Maasvlakte 2 nog in aanbouw en ik was benieuwd hoe het er nu was.
We varen langs Sif Nederlands b.v. waar de palen voor de windturbines op zee gemaakt worden. Een grote hoeveelheid grote gele palen staan in rijen opgesteld en wachten kennelijk op transport naar zee waar ze hun bestemming in een windmolenpark zullen vinden.
Varen door over het Yangtzekanaal passeer je enorme olietankers, sleepboten en mega grote containerschepen. De rondvaart door de Rotterdamse haven geeft een goede indruk van wat er hier allemaal gebeurt en waarom dit één van de economische motors is van de Nederlandse economie. In 2023 deden zo’n 28.000 zeeschepen de Rotterdamse haven aan en vonden rond de 14 miljoen containers een nieuwe bestemming.
Op verschillende plekken in de haven hebben niet alleen vogels een heerlijk onderkomen gevonden maar ook zeehonden zijn er in een groot aantal te zien. Een alternatief voor de Futureland Ferry is de Hoekveer. Deze veerpont voor voetgangers en fietser is een veerdienst tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte 2 en vaart van April tot September.
In de haven ligt ook de Ever Given die een week lang het wereld nieuw domineerde doordat hij gestrand was in het Suezkanaal en daardoor de belangrijke zeeroute van China naar Europa blokkeerden. Met een lengte van bijna 400 meter en een breedte van bijna 60 meter kan de Even Given meer dan 20.000 containers vervoeren. Tijdens de rondvaart passeren we meer van deze megagrote containerschepen.
In de Prinses Alexiahaven ligt de Pioneering Spirit van het offshore bedrijf Allseas. De oorspronkelijke naam was Pieter Schelte ter nagedachtenis aan de vader van Allseas-eigenaar Edward Heerema en was een pionier in de offshorebusiness. Na WO II werd Pieter Schelte veroordeeld voor oorlogsmisdaden tijdens zijn deelnamen aan de Waffen-SS en dat maakte de naamgeving van het schip niet handig gekozen. De nieuwe naam Pioneering Spirit is nu te zien op het schip maar de oorspronkelijke naam is erboven nog wel te zien.
De Pioneering Spirit is met een lengte van 382 meter en een breedte van 124 meter het grootste schip ter wereld. Met een oppervlakte van zo’n acht voetbalvelden wordt dit schip gebruikt om grote (olie) platformen op zee te ontmantelen of te vervoeren.